Enkel Nobissås med crème fraiche
Inspirationen till denna fick vi på Långbrovärdshus. Jag har ingen aning om hur de gör sin Nobis men min smakar precis som jag vill att den ska.
2 ägg
2 msk rödvinsvinäger eller annan ljus vinäger (ej balsam vinäger som är för söt och färgar)
2 tsk Graveleijsenap
1 ½ tsk senapsfrö hela
2 dl olja
2 dl crème fraiche
1 st pressad vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
4 msk hackad gräslök
Lägg äggen i kokande vatten och koka 2½-3 minuter. Kyl med vatten tills det går att hålla i det utan att bränna fingrarna och skala, lättast är det att gräva ur med tesked då ägget fortfarande är rinnigt.
Mixa sönder ägget med stavmixer och blanda med vinäger, senap och olja i en halv minut.
(Alternativt om du inte har stavmixer. Blanda ägget med vinäger, senap och vispa ner oljan lite i taget till en tjock sås).
Rör/vispa försiktigt ner crème fraiche och smaksätt med pressad vitlök (var försiktig så vitlöken inte tar över) senapsfrö, peppar, salt och gräslök.
Låt stå i kylen och stelna samt mogna i smak över natten.