Grön tomatmarmelad

Grön tomatmarmelad

Det här behöver du

  • 1 ½ kg  gröna tomater
  • 3 msk  finriven citronzest
  • 1 ½ dl  färskpressad citronjuice
  • 1 stor  ”skivad”finhackad” färsk ingefära
  • 7 dl  syltsocker

till citrondelen behövs 5-6 citroner.

Gör så här

Skär tomaterna i mindre bitar och hacka upp ingefäran i små bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med citronskal och -juice. Låt koka upp och koka ca 20-30 minuter under lock. Rör då och då.

Tillsätt sockret och koka upp, låt koka ca 3 minuter. Häll upp på väl rengjorda och steriliserade glasburkar och sätt på locket. Fyll burkarna hela vägen upp och ställ upp och ner.

Låt svalna och förvara i kylen.

Sterilisera burkar

Börja med att noga rengöra burkar och flaskor som du ska använda till din sylt eller saft. Det är viktigt för att saften och sylten ska hålla länge.

Lägg dina rena burkar eller flaskor på ett galler i en kall ugn som värms till 100°C. Låt dem stå kvar ca 15 minuter efter att ugnen nått 100°C eller tills de är helt torra. Vatten som finns kvar efter rengöringen kan orsaka mögel.