Färsspett med couscous och fänkålsyoghurt

Färsspett med couscous och fänkålsyoghurt

Det här behöver du

Fänkålsyoghurt

  • 500 gram yoghurt, rysk (en liten burk)
  • 1 st fänkål 
  • 1 msk ingefära, riven. Köp färdig krossad/riven på burk
  • 1 Citron, rivet skal 
  • 1  Citron, pressad saft 
  • olivolja 
  • flingsalt 
  • finmalen svartpeppar 

Färsspett

  • 500 gram färs lamm eller nöt 
  • ½ rödlök
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka koriander 
  • (1 pkt feta) Som variation när så önskas
  • 1 tsk salt 
  • 3 krm svartpeppar 
  • olivolja 
  • smör 
  • grillspett, i trä 

Till servering

  • Couscous 
  • 1 msk tomatpuré 
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • ½ kruka koriander 
  • Tillaga couscous enligt anvisning på förpackningen men tillsätt tomatpuré och buljongtärning till vattnet när det kokas upp. Strö ½ kruka koriander över couscousen när den är klar för servering. (Paassar även bra med hackad inlad paprika i.
  • Skala och riv löken. Skölj och finhacka 1 kruka persilja och 1 kruka koriander (smulad feta) Blanda med färsen och tillsätt salt och peppar. 
  • Forma färsen runt spetten. Börja från mitten av spetten och knåda ut mot toppen, ta bort överflödig färs och upprepa. Stek spetten i smör och lite olja på medelhög värme snurra dem lite då och då.
  • Skeda upp yoghurten i en skål och rör ner ingefärmoset i yoghurten. Riv fänkålen grovt på ett rivjärn. Skölj och finriv skal av citron och press ur saften Väd fänkålen i citronsaften så att kålen inte blir brun. Lägg fänkålen på yoghurten och strö över citronskalet. Avsluta med att ringla över olivolja, dra några drag svartpeppar  med kvarnen och strö på lite flingsalt.
  • Ett annat tillbehör är potatisklyftor i ugn. Klyfta potatis och häll på lite Zeta Créme av soltorkade tomater. och salta kör sedan i ugnen tills de är mjuka.