Apelsinkyckling – Sweet Imperial

Apelsinkyckling – Sweet Imperial

Det här behöver du:

  • 800 g kyckling filé

Panering:

  • 2 st ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl Majzena (majsstärkelse)

Sås:

  • 2 dl färskpressad apelsinsaft från ca 3-4 st apelsiner
  • apelsinzest från hälften av apelsinerna
  • ½ dl strösocker
  • 2 msk risvinäger
  • 1 ½ msk japansk soja
  • 1 ½ msk krossad ingefära på burk
  • 1 msk pressad vitlök
  • 1 tsk fryst färdighackad chili
  • 2 msk Maizena (majsstärkelse) utrört i vatten
  • 25 gram smör

Topping:

  • Rostade sesamfrön, skalade sesamfrön och/eller chilirostade sesamfrön
  • 1 skivad salladslök

Till servering

  • kokt jasminris

Gör så här:

Kyckling:

  • Skär kyckling i ca 2x2cm stora bitar.

Sås del 1:

  • Riv zesten från hälften av apelsinerna och ställ åt sidan.
  • Pressa ur 2 dl apelsinsaft i en skål.
  • Tillsätt socker, risvinäger, soja, ingefära, vitlök och chili i skålen med apelsinsaft. Rör om tills sockret lösts upp. ställ mixen åt sidan

Panering:

  • Vispa upp äggen i ett glas
  • Blanda samman vetemjöl och majsstärkelse i en skål.

Ris:

  • Här är det dags att sätta på riset.

Fritering:

  • Hetta upp frityroljan till 180 grader. Det behövs ingen fritös om du inte har det en gjutjärnsgryta fungerar utmärkt.
  • Doppa kycklingbitarna först i ägget, sedan i mjölblandningen en och en.
  • Lägg ner varje bit i grytan efter att du panerat den med hjälp av en tång
  • Fritera kycklingen i omgångar tills kycklingen är helt klar, det tar ca 3-4 minuter/bit, lägg över i en skål med hushållspapper i botten.

Sås del 2:

  • Hetta upp en panna med smör. Häll såsmixen i pannan och låt koka upp.
  • Blanda maizena med vatten och tillsätt i såsen. Låt sjuda tills såsen tjocknat.
  • Tillsätt apelsinzesten och blanda runt.
  • Tillsätt den friterade kycklingen och vänd runt kycklingen ordentligt i såsen och servera.

Servering:

  • Servera med ris, salladslök och sesamfrön eventuellt lite apelsinzest som dekoration.

Apelsinkyckling – Sweet Imperial Orange Chicken