Apelsinkyckling – Sweet Imperial
Det här behöver du:
- 800 g kyckling filé
Panering:
- 2 st ägg
- 2 ½ dl vetemjöl
- ½ dl Majzena (majsstärkelse)
Sås:
- 2 dl färskpressad apelsinsaft från ca 3-4 st apelsiner
- apelsinzest från hälften av apelsinerna
- ½ dl strösocker
- 2 msk risvinäger
- 1 ½ msk japansk soja
- 1 ½ msk krossad ingefära på burk
- 1 msk pressad vitlök
- 1 tsk fryst färdighackad chili
- 2 msk Maizena (majsstärkelse) utrört i vatten
- 25 gram smör
Topping:
- Rostade sesamfrön, skalade sesamfrön och/eller chilirostade sesamfrön
- 1 skivad salladslök
Till servering
- kokt jasminris
Gör så här:
Kyckling:
- Skär kyckling i ca 2x2cm stora bitar.
Sås del 1:
- Riv zesten från hälften av apelsinerna och ställ åt sidan.
- Pressa ur 2 dl apelsinsaft i en skål.
- Tillsätt socker, risvinäger, soja, ingefära, vitlök och chili i skålen med apelsinsaft. Rör om tills sockret lösts upp. ställ mixen åt sidan
Panering:
- Vispa upp äggen i ett glas
- Blanda samman vetemjöl och majsstärkelse i en skål.
Ris:
- Här är det dags att sätta på riset.
Fritering:
- Hetta upp frityroljan till 180 grader. Det behövs ingen fritös om du inte har det en gjutjärnsgryta fungerar utmärkt.
- Doppa kycklingbitarna först i ägget, sedan i mjölblandningen en och en.
- Lägg ner varje bit i grytan efter att du panerat den med hjälp av en tång
- Fritera kycklingen i omgångar tills kycklingen är helt klar, det tar ca 3-4 minuter/bit, lägg över i en skål med hushållspapper i botten.
Sås del 2:
- Hetta upp en panna med smör. Häll såsmixen i pannan och låt koka upp.
- Blanda maizena med vatten och tillsätt i såsen. Låt sjuda tills såsen tjocknat.
- Tillsätt apelsinzesten och blanda runt.
- Tillsätt den friterade kycklingen och vänd runt kycklingen ordentligt i såsen och servera.
Servering:
- Servera med ris, salladslök och sesamfrön eventuellt lite apelsinzest som dekoration.
Apelsinkyckling – Sweet Imperial Orange Chicken