Silltårta
Det här behöver du
- 2 halvmånar Jubileumskaka
- 250 g Matjessill
- 4 Hårdkokta ägg
- 3 kokta potatisar (Gärna Lá Vie)
- 3 dl Crème fraiche
- 100 g Färskost
- 1 Stor rödlök
- Svartpeppar
- Ett knippe gräslök
Så här gör du
- Koka potatisen och låt den svalna
- Lägg matjessillen i ett durkslag och låt vätskan rinna av.
- Koka äggen och lägg dem sedan i kallt vatten, skiva med en ägg skärare.
- Skiva den nu kalla potatisen
- Vispa crème fraiche fluffig med en elvisp och rör sedan ner färskosten. superfinhacka rödlök och blanda ner – men gärna lite hack till dekoration av silltårtan.
- Skär matjessillen i små bitar. Rör ner i crème fraiche-röran och smaka av med svartpeppar.
- Lägg en halva Jubileumskaka på ett fat. lägg ut den skivade potatisen.
- Bred över hälften av sillröran och lägg sedan de skivade äggen i ett jämnt lager ovanpå.
- Lägg på ett till lager av Jubileumskaka och bred ut resterande sillröra. Dekorera tårtan med ägg, rödlök och klippt gräslök. Servera genast.
Tips!
Vill du förbereda så vänta med att breda ut översta lagret till strax innan servering, men den ska helst serveras direkt när den är klar annars blir den lite blöt och rinnig. Vi brukar få över och den håller till dagen efter men den är finast och fluffigast nylagad.