Räkcheesecake.

Räkcheesecake.

Det här behöver du

  • 250 g kavring (eller annat mörkare bröd)
  • 100 g smör, smält
  • Fyllning
  • 5 gelatinblad
  • 400 g färskost
  • 3 dl crème fraîche (34 %)
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 burk stenbitsrom (eller röd caviar)
  • 500 g räkor med skal
  • 2-3 msk färsk dill, finhackad
  • 1-2 msk citronsaft, nypressad
  • salt
  • peppar

Förslag på topping

  • 1 ägg
  • Skalade räkor
  • Dill
  • Småkornig kaviar
  • Gräslök
  • Gräslöksblommor (jag har fryst in)
  • Finhackad rödlök

Gör så här

Lägg ett bakplåtspapper i en form med avtagbara kanter ca 24 cm Ø och kläm fast det i formen. Klipp bort det som sticker ut.

Smält smöret i en kastrull. Mixa brödet i mixer. Häll det smälta smöret och mixa till en smulig deg, tryck ut ”degen” i formen och ställ kallt.

  1. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden vispar du ihop crème fraîche och philadelphiaost. Gärna i en Kitchen Aid eller annan liknande hushållsmaskin.
  2. Finhacka löken och hacka räkorna. Rör ner detta i crème fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och rom. Smaka av med salt & peppar.
  3. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat. Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar helst över natten.
  4. Garnera med räkor, ägg, småkornig kaviar (ej kalles!!!) gräslöksblommor mm