Räkcheesecake.
Det här behöver du
- 250 g kavring (eller annat mörkare bröd)
- 100 g smör, smält
- Fyllning
- 5 gelatinblad
- 400 g färskost
- 3 dl crème fraîche (34 %)
- 1 rödlök, finhackad
- 1 burk stenbitsrom (eller röd caviar)
- 500 g räkor med skal
- 2-3 msk färsk dill, finhackad
- 1-2 msk citronsaft, nypressad
- salt
- peppar
Förslag på topping
- 1 ägg
- Skalade räkor
- Dill
- Småkornig kaviar
- Gräslök
- Gräslöksblommor (jag har fryst in)
- Finhackad rödlök
Gör så här
Lägg ett bakplåtspapper i en form med avtagbara kanter ca 24 cm Ø och kläm fast det i formen. Klipp bort det som sticker ut.
Smält smöret i en kastrull. Mixa brödet i mixer. Häll det smälta smöret och mixa till en smulig deg, tryck ut ”degen” i formen och ställ kallt.
- Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden vispar du ihop crème fraîche och philadelphiaost. Gärna i en Kitchen Aid eller annan liknande hushållsmaskin.
- Finhacka löken och hacka räkorna. Rör ner detta i crème fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och rom. Smaka av med salt & peppar.
- Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat. Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar helst över natten.
- Garnera med räkor, ägg, småkornig kaviar (ej kalles!!!) gräslöksblommor mm