Helstekt fläskytterfilé med vitlöks/persiljesås och äppelsalsa
Det här behöver du:
- 800 g fläskytterfilé
- 2 tsk vitlökssalt
- 2 tsk lökpulver
- 2 tsk malen torkad persilja
- 1 tsk 5 peppers (S:t Maria kvarn)
- smör och olja till stekning
Sås:
- 1 kruka persilja
- 2 vitlöksklyftor
- 4 dl grädde
- 2 dl creme fraiche
- 3 msk kycklingfond
- 3 msk kalvfond
- några drag 5 peppers (S:t Maria kvarn)
Topping:
- 1 dl pecannötter hackade
Äppelsalsa
- 3 msk fin olivolja
- 1 msk balsamvinäger vit färgar inte äpplena men röd smakar godare till så jag väljer röd.
- 2 golden delicious äpplen
- 10-15 mini plommontomater
- 1 stjälk salladslök
Gör så här:
Sätt ugnen på 200-225 grader beroende på ugn.
Skala potatisen och sätt den på spisen, avvakta med att sätta på spisen.
Skölj av fläskytterfilén torka den med hushållspapper eller en kökshanduk.
Blanda vitlökspulver, lökpulver, torkad persilja och 5 pepper häll som en sträng på en skärbräda och rulla filén i kryddblandningen med tryck tills allt har först på ytterfilén.
Smält smör tillsammans med olja. Stek köttet runtom på riktigt hög värme tills det får fin färg.
Sätt i en stektermometer Lägg i en ugnsform.
Placera köttet i mitten på ugnen tills det når 70 grader.
Sätt på potatisvattnet.
blanda olja och balsamvinäger i en skål .Hacka äpplena i små tärningar och rör in dem så att alla bitar täcks av vinegrätten så de inte blir bruna. hack tomaterna tomaterna i små tärningar, skär salladslöken i tunna skivor och rör ner i äpplena.
Pressa vitlöken i stekpannan tillsammans med lite olivolja, låt det steka på medelvärme ett par minuter. Häll i grädde, creme fraiche, nästan all hackad persilja (spar lite till garnering), kalv- & kycklingfond och med krydda med 5 peppers och låt såsen småputtra i några minuter.
När kötet når 70 grader ta ut det ur ugnen och låt det vila i lite blött bakplåtspapper i 10-15 minuter.
Pressa potatisen med en potatispress.
Skär köttet i skivor.
Klart att servera!