Pannkakor
Första gången jag skulle steka pannkakor sa sambon att han kunde fixa en smet på måfå. Vi kan säga som så att det gick inte bra. Så nu använder jag alltid det här och misslyckas aldrig!
4 ägg
6 dl vetemjöl
12 dl mjölk
1 tsk salt
Fryst smörpinne
Tillredning
Vispa ihop äggen och några deciliter av mjölken.
Tillsätt mjölet och vispa till en jämn smet.
Blanda i resten av mjölken samt salt.
Värm upp stekpannan tills den ryker (annars blir första pannkakan degig), dra sedan ner värmen till näst högsta på spisen.
Använd den frysta smörpinnen för att smöra stekpannan.
Med en stor stekpanna blir det lagom med en deciliter pannkakssmet.
Lyft pannan och rulla runt den så att smeten fördelas jämt, när smeten stelnat är det precis lagom att vända den och den har hunnit få fin färg.
Grädda pannkakorna på båda sidorna tills de blir jämnt ljusbruna.
Rör om i smeten i skålen då och då under gräddningen så att inte mjölet sjunker till botten.
Pannkakorna läggs på hög när de är färdiggräddade.
Om du ska fixa med något annat typ vispa grädde när du stekt färdigt lägg en upp- och nervänd tallrik över pannkisarna så håller de värmen tills du ska servera.